DSC_0048_5850DSC_0048awwOL Vrouw Geboortekerk: cultureel erfgoed en monument

De prachtige karakteristieke kerk aan de Noordeindseweg trekt jaarlijks op Monumentendag vele tientallen bezoekers. In het bijzonder het in 2001 geheel gerestaureerde Johannes Vollebregt orgel uit 1873 en de gebrandschilderde kerkramen in apsis uit 1926 oogsten veel bewondering.

Om dezelfde reden is de kerk in 2009 uitgeroepen tot mooiste kerk van Zuid-Holland. Daarbij was vooral de unieke lichtinval op de gebrandschilderde ramen en het altaar doorslaggevend.

Vanwege haar grote monumentale en daardoor culturele waarde is de kerk in 2011 door de gemeente Lansingerland aangewezen tot cultureel erfgoed en gemeentelijk monument, samen met de naastgelegen pastorie.

 

slider_5841DSC_0039OL Vrouw Geboortekerk: akoestiek en muziek

De akoestiek van het gebouw is verrassend en met regelmaat zijn er dan ook groot opgezette concerten voor een breed publiek. Het Hollands Christelijk Mannenkoor is een van de jaarlijkse gasten en zij verzorgt dan ook veelal  concerten met bekende solisten zoals in 2012 met Ernst Daniël Smid. Ook het muziekgenootschap Musica Inaudita heeft de afgelopen jaren de geluidskwaliteiten van de kerk leren waarderen in een steeds terugkerende concertenreeks. De combinatie van de prachtige akoestiek en het grote aantal zitplaatsen maakt dat steeds meer concertgangers de weg naar de kerk weten te vinden.

 Aanpak Stichtingsbestuur

Het Stichtingsbestuur zal deze kwaliteiten de komende tijd verder uitdragen en initiatieven ontwikkelen om ze te versterken. De recent uitgebrachte Toekomstvisie van het Parochiebestuur biedt daarvoor ruim baan. Ook daarin worden de mogelijkheden die het gebouw biedt voor tentoonstellingen, muziek en lezingen als belangrijk gezien voor de toekomst van de kerk. Om dat te kunnen faciliteren wordt in die visie voorgesteld om een deel van de banken te verwijderen, waardoor ruimte ontstaat voor garderobe en andere voorzieningen.

Ook het vervangen van banken door stoelen biedt mogelijkheden om aan een veel breder publiek ook de culturele mogelijkheden van de kerk op een comfortabele manier te beleven.