Geschiedenis

Toen in 1860 de toen gebruikte kerk uit 1731 te klein was geworden werd er gedacht aan de bouw van een grotere kerk. De locatie voor de nieuwe kerk stond echter niet vast. De boeren ‘in het noorden’ wilden de oude plek aanhouden; anderen wilden dat de kerk dichter bij het dorp kwam te staan. Er werd gekozen op de huidige plaats de nieuwe kerk te bouwen.

OLV_Geboortekerk_Berkel_en_RodenrijsDe kerk werd in 1865-1868 gebouwd naar een ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel. Wilhelmus Jacobus van Vogelpoel was architect van vooral een aantal vroeg neogotische kerken. De eerste steen van de kerk werd op 9 mei 1865 gelegd, waarna men van start ging met de rest van het markante gebouw. Op 19 juli 1868 werd de kerk officieel ingewijd.

Door de groei van de parochie kwam men rond 1920 wederom voor het probleem van ruimtegebrek te staan en werd besloten om de bestaande kerk flink te vergroten. In 1948 vierde de parochie het negende eeuwfeest. Bij deze gelegenheid werd de kerktoren met nieuwe luidklokken verrijkt.

De kerk bezit een orgel uit 1873 gemaakt door Johannes Vollebregt. Het orgel is in 2001 gerenoveerd. De maker, Jacobus Johannes Vollebregt, stamt uit een familie die een lange traditie heeft als orgelbouwers
Dat de kerk Onze lieve Vrouw Geboorte tot mooiste kerk van Zuid-Holland werd gekozen is mede te danken aan de prachtige lichtval in de kerk, én de schitterende gebrandschilderde glas-in-lood ramen die momenten uit het leven van Maria voorstellen.
Deze prachtige glas-in-lood ramen in de apsis dateren van 1926 en zijn in de periode van 1980 tot 1990 gerestaureerd.DSC_0017_5819DSC_0017a
Nu blijkt dat de funderingspalen van de kerk zijn aangetast door een bacterie staat het parochiebestuur van de kerk voor de keus de kerk te sluiten of te herstellen. Indien de kerk gesloten dient te worden dan zal dit uiteindelijk resulteren in de sloop van dit beeldbepalende gebouw aan de Noordeindseweg.

Het Parochiebestuur geeft om diverse redenen de voorkeur aan herstel. “Een belangrijk argument is het behoud van de originele, monumentale en gezichtsbepalende kerk die tegelijkertijd de lange geschiedenis van onze geloofsgemeenschap symboliseert. Daarnaast kan met het herstel al in 2015 kan worden begonnen, terwijl de vieringen in de kerk tijdens de restauratie toch door kunnen gaan. De werkzaamheden vinden hoofdzakelijk in de kelder plaats. Nu al wordt gestart met de bouwtechnische voorbereiding zoals het maken van een bestek. Ook is een restauratiecommissie ingesteld om het hele proces te begeleiden.”